Україна та ЄС суттєво збільшують безмитні квоти на агропродукцію: хто виграв від оновленої угоди
17 Жовтня 2025, 14:00
Фото – istockphoto
Україна та Європейський Союз досягли фінальної згоди щодо оновлення торговельної частини Угоди про асоціацію. Це рішення відкриває для українських агровиробників ширший доступ до ринку ЄС і передбачає суттєве збільшення обсягів безмитних квот на ключову агропродукцію. Про це повідомив Український Клуб Аграрного бізнесу, передає ІА «Ре-Інформ».
Порівняно з 2021 роком, безмитні квоти зросли в кілька разів:
– Мед — на 483% (з 6 000 до 35 000 тонн);
– Цукор білий — на 400% (з 20 000 до 100 000 тонн);
– Сухе знежирене молоко — на 208% (з 5 000 до 15 400 тонн);
– Яйця — на 200% (з 6 000 до 18 000 тонн);
– М’ясо птиці — на 33% (з 90 000 до 120 000 тонн).
Помітно збільшено також квоти на перероблену продукцію. Наприклад, на висівки та їх залишки — на 405% (з 21 000 до 85 000 тонн), а на ячмінну крупу та шрот — на 423% (з 7 800 до 33 200 тонн).
Оновлена угода скасовує тарифні квоти для таких товарів, як гриби, ферментоване молоко, перероблене молоко та вершки, харчові препарати. Це означає, що українські виробники зможуть експортувати їх до ЄС без обмежень.
Нові категорії квот — підтримка продукції з доданою вартістю
Угода передбачає створення нових окремих квот для продукції, що раніше входила до складу загальних квот. Зокрема, борошно з пшениці, ячменю та кукурудзи тепер має власні безмитні обсяги експорту. Це рішення стимулює розвиток експорту переробленої продукції: окрім 1,3 млн тонн пшениці, українські експортери зможуть постачати додатково 30 000 тонн пшеничного борошна.
Оновлена домовленість передбачає баланс інтересів обох сторін. Україна збільшить обсяги безмитних квот для європейських товарів, зокрема на:
– Свинину — з 20 000 до 45 000 тонн;
– М’ясо птиці — з 20 000 до 120 000 тонн;
– Цукор — з 40 000 до 100 000 тонн.
Таке розширення торговельних можливостей має сприяти подальшому поглибленню економічної співпраці між Україною та ЄС.