Все про українців на Батьківщині й за кордоном
ВАЖЛИВО

Переселенці з Херсона відновили втрачений бізнес, відкривши в Києві заклад зі смаженими кавунами

9 Жовтня 2023, 8:26

У 2017 році підприємиця Аліса Проніна заснувала в Херсоні мережу Verde, де готували веганські десерти. Вона налічувала три заклади. Про це РеІнформ повідомляє з посиланням на Liga.net.

Однак, після окупації міста, наприкінці березня, Аліса з чоловіком Вʼячеславом та немовлям Орестом виїхала спершу до Миколаєва, потім опинилася в Києві.

Згодом у столиці вирішили відкрити кафе Verde. Справжнім викликом стало знайти приміщення з усім необхідним оснащенням. Адже інвестиції були обмежені. Зупинились на локації Глибочицька, 40, де нещодавно працював інший заклад.

«Там було все необхідне, навіть ножі та виделки. Але ми все одно вклали 350 000 грн, що є невеликою сумою для відкриття кафе. Згодом взяли 2 гранти, щоб покрити витрати на непростий старт та удар блекауту», розповідає власниця кафе.

Вклали 350 тисяч гривень, згодом взяли ще два гранти, щоб покрити витрати на непростий старт та удар блекауту.

У червні 2022 року повз кафе майже не ходили люди, вулиці були порожніми. Заробіток за день становив до шести тисяч гривень. При цьому за оренду віддавали понад 43 тисячі.

«Подруга надіслала мені кастинг нового телешоу для рестораторів. Умови такі: приходить кухар, готує нове основне меню, а окрема команда робить ремонт коштом каналу. Ми розуміли, що херсонський формат Verde не працює у Києві. Він не ексклюзивний, не привертає людей. Тому вирішили спробувати», — розповідає Аліса.

Verde перейменували на «Верде». На одній стіні розмістили герб Херсона, на іншій — розпис із пам’ятками.

Шеф-кухар розробив меню на основі херсонської автентичної кухні. Серед страв: кавун, смажений на грилі з рікоттою та насінням гарбуза; квашені томати без шкірки з херсонським анчоусом; вареники зі щукою та мусом із білих грибів та маслюків тощо.

Нагадаємо, у Лос-Анджелесі родина маріупольців відкрила перший ресторан української кухні.